1998 Archives History Game – NJ History

1.  Port Washington, Black Point, and Oceanic were all in the area now known
as

a.  Long Branch.

b.  Port Monmouth.

c.  Red Bank.

d.  Rumson.

e.  Sandy Hook.

2.  The Mid-Atlantic Regional Archives Conference (MARAC) is the regional professional association for archivists. The approximate number of MARAC members in New Jersey is here’s a clue

a.  50

b.  125

c.  200

d.  275

e.  350

3.  Spring Lake, formerly part of Wall Township, was incorporated as a separate town in

a.  1869.

b.  1892.

c.  1910.

d.  1923.

e.  1948.

4.  For whom or what was Wall Township named?

a.  Wall Street, because many stockbrokers originally bought the land

b.  Colonel Edmund G. Wall

c.  General Garret Dorset Wall

d. a wall along the Shark River to prevent floods

e. a storm wall on the Atlantic coast

5.  The New Jersey Historical Commission (NJHC) does all of the following except here’s a clue

a. holds the annual NJ History Conference.

b. awards grants for history education, publications, and preservation of archival materials.

c. conducts the Afro-American History Program.

d. provides services for teachers of New Jersey history.

e. operates state historic sites.

6.  What is a sneak box?

a. a duck-hunting boat that allows the hunter to lie flat in order to sneak up on the ducks

b. a box on the bottom of a wagon used to hide runaway slaves on the Underground Railroad

c. a container used to hold sneakers for ocean bathers in Asbury Park at the turn of the century

d. an arcade novelty in which viewers could see previews of their favorite movie stars during the silent-film era

e. a special device used during elections by which unregistered voters could sneak into the polls

7.  The community of Interlaken was named by its founders after a similar peninsula in

a. Germany.

b. Holland.

c. Switzerland.

d. Luxembourg.

e. Denmark.

8.  What do Nassau Hall at Princeton University, Christ Church in Shrewsbury, and St. Peter’s Church in Freehold, all have in common?

a. They were designed by the famous Philadelphia architect, Robert Smith.

b. They all have burned and have been reconstructed.

c. They were all built for use primarily by Presbyterians.

d. None saw any action during the American Revolution.

e. The Continental Congress met in all three buildings during the 1780s.

9.  Completed in 1939 by one of the most famous American artists of the twentieth century, Ben Shahn’s mural in the Roosevelt, New Jersey, public school here’s a clue

a. depicts members of the International Ladies Garment Workers Union.

b. includes a picture of Albert Einstein.

c. describes the experience of recent immigrants.

d. celebrates the planned community of Jersey Homesteads.

e. all of the above

10.  Married women in the eighteenth century, legally known as femmes couvertes, had few rights. Which of the following was something they could do?

a. vote in elections of public officials

b. buy and sell property

c. bring suit in courts of law

d. attend public meetings

e. run for public office

11.  The East Jersey Board of Proprietors, established in 1682 and recently dissolved, originally had their offices in ——-, the provincial capital of East Jersey.

a. Barnegat

b. Perth Amboy

c. Freehold

d. Asbury Park

e. Elizabeth

12.  The famous land deed of 1665 that established legal title to the early settlers of Monmouth County was

a. The Monmouth Patent.

b. The Monmouth Purchase.

c. The Monmouth Conveyance.

d. The Monmouth Compact.

e. None of the above

13.  Seven United States presidents spent their summers in the resort town of Long Branch, for which Seven Presidents Parks is named. Which of the following presidents did NOT summer in Long Branch?

a. Woodrow Wilson

b. Chester A. Arthur

c. Ulysses S. Grant

d. Benjamin Harrison

e. Theodore Roosevelt

14.  What historic site is associated with Sarah Waln Hendrickson?

a. Longstreet Farm

b. Historic Walnford

c. Molly Pitcher’s Well

d. Old Ardena Schoolhouse

e. the Old Tennent Church

15.  John Coleman, crew member of Henry Hudson’s expedition along the Jersey coastline in 1609, is famous for

a. negotiating the first land treaty with the Unami tribe.

b. being the first man to spot the Navesink River.

c. being the first European buried in New Jersey.

d. successfully leading an attack against the Unamis.

e. saving the expedition from Barbary pirates.

16.  Buried in Matawan, he was called “rascally” by George Washington for harsh criticisms of the Federalists:

a. General Charles Lee

b. John Adams

c. Governor William Franklin

d. Philip Freneau

e. Aaron Burr

17.  What is the name of the road in Point Pleasant that Captain Arnold, a sea captain and land developer, built in the 1860s to provide his boarding-house guests with access to the ocean?

a. Arnold Avenue

b. Richmond Avenue

c. Herbertsville Road

d. Clayton Avenue

e. Forman Avenue

18.  What Revolutionary War soldier, later a colonel in the War of 1812, was born in Union Beach in 1761?

a. Anthony Wayne

b. Charles Scott

c. Richard Poole

d. John Laurens

e. Baron von Steuben

19.  Settled in 1664, Shrewsbury consisted mainly of English families. Which European country preceded the English in colonizing this part of New Jersey?

a. Spain

b. France

c. Sweden

d. Ireland

e. Holland

20.  To which city did the British retreat after the Battle of Monmouth?

a. Trenton

b. New York

c. Philadelphia

d. Perth Amboy

e. Elizabeth

21.  Originally the southern part of Monmouth County, Ocean County was established in what year?

a. 1850

b. 1854

c. 1860

d. 1864

e. 1868

22.  What is NOT true concerning the North American Phalanx community in Phalanx, New Jersey?

a. It produced the first boxed cereal sold in the United States.

b. It was a utopian community.

c. It disbanded in part due to a devastating fire.

d. It was located near the current site of Brookdale Community College.

e. It was the first community to protest slavery in New Jersey.

23.  Richard Howell, for whom Howell Township was named in 1801, was

a. the third governor of New Jersey.

b. the first recorder of deeds for Monmouth County.

c. James Allaire’s co-partner in establishing Allaire Village.

d. the founder of one of the first railroads in Monmouth County.

e. Howell Township’s first sheriff.

24.  Who was the first female County Clerk in Monmouth County?

a. Jennifer Fiorino

b. Rachel Wyckoff

c. Jane G. Clayton

d. M. Claire French

e. Josephine McDermott

25.  What percentage of the population in Monmouth County was African American in 1790?

a. about 5%

b. about 10%

c. about 15%

d. about 20%

e. about 25%

26.  Who was the “good gray poet” of Camden who died in 1892?

a. John Ciardi

b. Philip Freneau

c. Robert Pinsky

d. Walt Whitman

e. William Carlos Williams

27.  Until what year were vehicles prohibited in Ocean Grove on Sundays?

a. 1905

b. 1937

c. 1952

d. 1968

e. 1979

28.  After the State House, built in 1792, what was the second building erected by the State of New Jersey?

a. the Governor’s Mansion

b. the Supreme Court

c. the State House “necessary” (the privy)

d. the Secretary of State’s Office, with vaults for the Archives

e. the State Prison

29.  What well-known magazine was associated with an estate in the Wickatunk section of Marlboro?

a. Collier’s

b. Life

c. Look

d. McCall’s

e. Newsweek

30.  Which of the following are correctly matched?

a. Jersey City–site of first brewery in the United States

b. Madison–oldest operating jail in New Jersey

c. Mount Holly–the rose capital of the United States

d. Neptune–location of world’s largest manufacturer of magic and practical jokes

e. Newark–where Alexander Hamilton and Aaron Burr fought their famous duel

31.  The bottling industry in Monmouth County expanded rapidly after 1870, but declined around 1920 mainly because

a. lower priced soft drinks brought in from New York hurt sales of local products.

b. the Prohibition amendment to the Constitution made liquor illegal.

c. women got the right to vote.

d. explosions of “soda pop” bottles caused declines in sales.

e. it was commonly believed that beer tasted better in cans.

32.  Separated from Shrewsbury Township, the Township of Ocean was incorporated in

a. 1832.

b. 1849.

c. 1874.

d. 1892.

e. 1905.

33.  The mural of Molly Pitcher at the Battle of Monmouth, painted by Gerald Foster in 1935, now hangs at the Monmouth County Library Headquarters. Where was it originally installed?

a. the Post Office in Freehold

b. the New Jersey State Museum

c. the Battleground Historical Society

d. the Hall of Records

e. Washington Crossing State Park

34.  In 1791, New Jersey became the first state to charter an industrial town. Which town was it?

a. Camden

b. Hoboken

c. Jersey City

d. New Brunswick

e. Paterson

35.  Open to the public, the Isaac Watson House, built in 1708, is a restored home with 18th century furnishings that serves as the headquarters of the New Jersey Daughters of the American Revolution. It is located in

a. Bordentown.

b. Middletown.

c. Morristown.

d. Princeton.

e. Trenton.

36.  What does the “Wizard of Oz’ and the town of Deal, New Jersey,  have in common?

a. Judy Garland, who starred in the movie, was born in Deal.

b. The wizard character was based on Ozzie Carpenter, an eccentric Deal scientist.

c. The story of Dorothy being picked up by a tornado was based on an actual incident involving a hurricane that hit Deal in 1895.

d. Both had yellow brick roads.

e. Frank Baum wrote the book in 1900 while living in Deal.

 

answers: 1(d); 2(b); 3(b); 4(c); 5(e); 6(a); 7(c); 8(a); 9(e); 10(d); 11(b); 12(a); 13(e); 14(b); 15(c); 16(d); 17(a); 18(c); 19(e); 20(b); 21(a); 22(e); 23(a); 24(c); 25(b); 26(d); 27(e); 28(c); 29(a); 30(d); 31(b); 32(b); 33(a); 34(e); 35(e); 36(d)